Heljdo pita
Potrebno je za  palačinke:
200 gr heljdinog  brašna, 300 gr pšeničnog brašna, 2 jaja, 1 kašičica soli
mlake vode da se zamesi testo za palačinke 
        
Za fil: 300 g. sira, 2 jaja, malo soli, malo mleka, ulje  za podmazivanje.

Pomešati heljdino i pšenično brašno, u to dodati  umućena 2 jaja i jednu
kašičicu soli i napraviti sa mlakom vodom smesu za palačinke, ali malo gušću. Peći palačinke, malo deblje nego obično.
Za svaku palačinku sipati par kapi ulja u tiganj. Dobije se oko 12 palačinki.
Fi: Izgnječiti viljuškom sir i dodati 2 umućena jaja, malo soli ako treba i malo mleka da se dobije homogena smesa.
U podmazanu, okruglu vatrostalnu posudu, najbolje veličine palačinke ili tepsiju, staviti palačinku pa premazati sa 2 supene kašike fila i preko staviti drugu palačinku, pa fil i tako redjati red palačinki premazanih sa smesom od sira i jaja dok se ne utroše sve palačinke i fil, tako što zadnju palačinku takodje premažete filom.
Isecite pitu na trouglove pre pečenja i pecite je u zagrejanoj rerni
na 220 stepeni dok ne porumeni.